P. Hans Frankfurther Prijs 2015 voor

TINA

De P. Hans Frankfurther Prijs is een prijs voor bijzondere verdiensten, met name voor promotie van het beeldverhaal. In dat opzicht is het niet echt verwonderlijk dat de prijs een keer naar Weekblad Tina zou gaan. De commissie verwoorde dat als volgt: Sommige dingen liggen jarenlang zo voor de hand, dat je die over het hoofd ziet.. “Tina groeit mee met de laatste trends en vindt iedere keer de juiste aansluiting bij de meiden van nu.
Weekblad Tina bestaat al sinds 1967 en is ooit gestart als vertaling van het Britse blad Princess Tina. In de eerste twee jaar van haar bestaan, was de Tina voornamelijk een stripweekblad met vertalingen van de Engelstalige strips uit het Britse blad met slechts 1 redacteur Jaap Klaarenbeek. Alle strips in het Nederlandse Tina verschenen overigens in kleur, in tegenstelling tot de zwart-witte Engelstalige uitgave.
 
Strips uit die tijd zijn onder andere ‘Barbie, het modelmeisje’, ‘Jane Bond, geheimagente’, etc.
 
 
Na 2 jaar besloot de uitgever (Spaarnestad) om een eigen redactie op te zetten en vanaf dat moment hebben vele Nederlandse stripmakers een bijdrage geleverd aan het Nederlandse weekblad Tina. Een paar voorbeelden van het groot aantal stripmakers wat in , zoals Thé Tjong Khing, Piet Wijn, Lo Hartog van Banda, Fred de Heij, Aloys Oosterwijk, en de laatste jaren onder andere Gerard Leever. Tina heeft op die manier jarenlang voor veel werk gezorgd bij de Nederlandse stripmakers en heeft op haar eigen wijze zich bijzonder ingezet voor de Nederlandse strip.
 
Twee stripmakers springen er bij de Tina nog extra uit. Jan Steeman (tekenaar) en Patty Klein (scenarist) vieren dit jaar hun 40-jarig jubileum als geestelijke ouders van de ook 40-jarige strip Noortje. Dit jubileum vond de Commissie tevens een goede aanleiding om de P. Hans Frankfurther Prijs dit jaar aan het weekblad Tina toe te kennen. Het commissierapport eindigt dan ook met de toepasselijke woorden: “Tina, de terechte winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs.”