15-11-2017
Strip Tease door Jos van Waterschoot
De geschiedenis van de Toonder Studio’s 2. Geesink-Toonder

Jan-Willem de Vries – De geschiedenis van de Toonder Studio’s 2. Geesink-Toonder. Uitgeverij Cliché, 2017. 32 pagina’s. De complete reeks inclusief 2 verzamelbanden kost  275,00 euro. Maar in samenwerking met onder andere uitgeverij Cliché kunt u de complete serie met 50 euro korting reserveren en betaalt u 225,00 euro.

Iedere wat oudere stripliefhebber weet dat Toonder Studio’s een kweekvijver was voor tekentalent. Maar hoe het er precies aan toe ging zullen niet veel mensen weten. En evenmin hoe groot de rol van Toonder nu precies was. In nummer 1 lazen we hoe Toonder met zijn medewerkers omging op het creatieve vlak. In dit twee deel lezen we alles over de beginjaren van de Toonder Studio’s en de samenwerking met Joop Geesink, wie de directie vormde en wat het beleid was. Uiteraard komen ook de lastige situatie van de oorlog en de loyaliteitskwestie aan bod. Maar bovenal, en dat is wat mij zo goed bevalt aan dit deel, de mensen op de werkvloer. Van loopjongens tot directieleden, iedereen komt aan bod, zo niet in woord, dan toch in elk geval in beeld. Wat De vries heeft goed begrepen dat beelden minstens zo veel over de geschiedenis vertellen als  woorden. Deel twee staat bomvol foto’s, veelal gemaakt op de werkvloer, dus we zien ontzaglijk veel mensen gebogen over het tekenpapier. Maar ook de persoonlijke verhalen over de medewerkers, de onderlinge relaties en huwelijken die daaruit voortkwamen, de jonge talenten die zich aan de poort meldden, het komt allemaal aan bod en geeft je het idee dat de Studio’s behalve werk ook een soort van familie waren.

Deel twee gaat voort op de weg van het eerste deel. Ik permitteer me daarbij een klein punt van kritiek. Het verhaal is af en toe wat rommelig, het wordt een beetje hapsnap gepresenteerd, met veel zijsprongen. Maar het ziet er ook wel weer prachtig uit en dat is van groot belang. Het gaat om een belangrijk hoofdstuk in onze geschiedenis van het beeldverhaal, daar moet je ook en vooral naar kunnen kijken.

 

Hits: 11528   [Vandaag: 13]