K.G. Gaynier & Benjamin Paulus – Mens & monster. Menlu, 2023. 56 pagina’s. € 19,99
Dit boek bevat twee verhalen, Vuurproef en Wreedaard. In het eerste verhaal vermoord een meisje haar vader door de gevangenis waar hij zit in de brand te steken. Ze wil zich daarmee wreken op haar vader die haar moeder ooit op dezelfde manier om het leven bracht maar zijn kind toen redde uit het brandende huis. Omdat het om opzettelijke brandstichting gaat, verdwijnt hij voor een hele tijd achter de tralies. Het meisje groeit op en als ze oude genoeg is, jongvolwassen, brengt ze haar wraakactie ten uitvoer. Pas dán hoort ze dat haar vader haar gered heeft van de wrede junkie die haar moeder was. Ze mishandelde haar kind en haar vader wilde haar daarvoor behoeden.
In het tweede verhaal gaat het over de natuur die zich wreekt om de vervuiling die haar wordt aangedaan door de mensheid. In toenemende mate verdwijnen er schepen op zee en achter die verdwijningen blijkt een enorm zeemonster te zitten. Met vereende krachten probeert men het monster te beteugelen en zichzelf voor de ondergang te behoeden. Maar hebben we dat monster niet zelf gecreëerd?
Twee acceptabele scenario’s voor comics en ze zijn fraai in beeld gebracht door de tekenaar die in een duistere manga Europese mangastijl de verhalen in beeld heeft gebracht. Het boek ziet er ook nog eens mooi uit, dus hulde. Maar … het zijn twee korte verhalen die ongeveer de helft van het boek vullen. De rest is, met permissie, geleuter over hoe de verhalen tot stand zijn gekomen, wanneer en ter gelegenheid van wat ze gemaakt zijn. Maar ook hoé ze gemaakt met voorbeeldpagina’s uit het scenario en de vertaling in beeld daarvan. Zulke informatie is interessant bij klassieke strips waar vaak een hele geschiedenis achter schuil gaat die ook gevolgen had voor andere strips, stripbladen en stripmakers. Maar hier vind ik het een beetje getuigen van schromelijke zelfoverschatting. Hé guys, jullie verhalen zijn oké, maar maak er niet méér van dan het is. En voor de uitgever geldt eigenlijk hetzelfde. Blaas de boel niet zo op, het zijn maar gewoon stripjes waar er duizenden van zijn en het zijn nog lang geen klassieken.