Schapnieuws
13-02-2020
De P. Hans Frankfurtherprijs 2020

Persbericht

De P. Hans Frankfurtherprijs is voor                                  

Bas Schuddeboom en Kjell Knudde van Comiclopedia

 

Sedert jaar en dag wordt er over interessante onderwerpen uit de stripwereld geschreven. En ook het internet leent zich hier heel goed voor. Vanaf de opkomst van deze digitale snelweg wordt er dan ook over strips en stripmakers geschreven. Of het nu op fora is, losse recensies, blogs of vlogs, het is vaak meer dan interessant voor de liefhebbers van het beeldverhaal. Eén van de dingen waar strips zich prima voor lenen zijn uitgebreide biografieën en bibliografieën. Tijdens de pioniersdagen van het internet was dat nog een gat in de markt. Dit werd met succes opgevuld door Comiclopedia.

Comiclopedia was in de eerste jaren het onvolprezen geesteskind van meneer Lambiek, 
Kees Kousemaker, helaas te vroeg overleden, Koninklijk onderscheiden. Maar heden ten dage is er geen stripliefhebber die nog nooit van deze digitale encyclopedie heeft gehoord.  Wikipedia mag dan elke dag geraadpleegd worden op diverse kantoren en persbureau’s, Comiclopedia zit zeker in de top 20 van de meest bekeken websites van ons kleine kikkerlandje.

Zoals het commissierapport al aanhaalt, is het bijhouden van Comiclopedia bijna monnikenwerk van de bovenste plank. De actualiteit wordt op de voet gevolgd en iedere bijzondere en interessante handeling van welke stripmaker dan ook wordt aan het scherm toevertrouwd. 

In twintig jaar tijd is Comiclopedia een instituut. Maar dit had nooit een instituut kunnen worden zonder de enorme werklust en onvolprezen inzet van Bas Schuddeboom en zijn partner-in-crime Kjell Knudde. Het tweetal schrijft niet alleen interessante biografieën. Ze weten een continu hoog niveau te halen. Of het nu gaat om meesters als Jacques Tardi of Dick Matena of overleden meesters als Willy Vandersteen of vergeten oude tekenaars als Dick de Wilde. Het is allemaal terug te vinden op Comiclopedia.

De Commissie voor de Stripschapprijzen vindt het dan ook lovenswaardig dat de website nog steeds wordt uitgebreid en zichzelf continu vernieuwt met aanvullingen en aangevulde stukken. In het jaar dat de site zijn twintigste verjaardag viert, is de P. Hans Frankfurtherprijs dan ook helemaal op z’n plaats.

 

Kees, Margreet de Heer, Bas en Klaas Knol 

 

Het Commissierapport

Toen in 1999 de website Comiclopedia werd gelanceerd kon de mensheid niet bevroeden dat deze in twintig jaar tijd is uitgegroeid tot één van de belangrijkste sites op stripgebied in Nederland. Er is bijna geen stripliefhebber of -geïnteresseerde die Comiclopedia niet maandelijks raadpleegt.

De website is anno 2020 een waar instituut geworden. De informatie is zo compleet mogelijk en wordt indien noodzakelijk à la minute aangepast. Niet alleen de stripgroten der aarde hebben een
eigen pagina. Ook de mindere goden als wel de ‘onbekende’ stripmakers binnen onze stripcultuur zijn hier te vinden. Om de stripencyclopedie meer cachet te geven staat ook de gehele Nederlandse stripgeschiedenis beschreven in diverse hoofdstukken.

Comiclopedia, voortgekomen uit het brein van de Koninklijk onderscheiden Kees Kousemaker (1942-2010), geestelijk vader ook van van de eerste stripwinkel ter wereld Lambiek, was in den beginne nog een echte teamprestatie. De Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer, begon hier min of meer haar professionele carrière. Iets dat haar zeker geen windeieren heeft gelegd.
De laatste jaren staat de website onder de bezielende leiding van Bas Schuddeboom, die samen met zijn partner-in-crime Kjell Knudde continu vinger aan de pols houdt. Schuddeboom, die naast zijn werk als redacteur van het meidenblad Tina in zijn vrije tijd de Comiclopedia naar een hoog niveau heeft gestuwd,  verdient meer dan alle lof. Er zijn jaren geweest dat hij alleen de kar van deze digitale encyclopedie heeft getrokken én met succes.
Waren het in het verleden nog korte bondige curricula vitae. Gaandeweg is het redactieduo overgegaan op uitgebreide stukken die bij ieder nieuwsitem aangevuld wordt, zodat de actualiteitswaarde bewaard blijft. Comiclopedia laat dan ook zien waar internet ooit voor bedoeld is. Informatie vinden en delen en kennis vergaren.

De digitale stripencyclopedie bestaat op de kop af twintig jaar. Een beter moment om de P. Hans Frankfurtherprijs hieraan uit te reiken is er dan ook niet.

 

Kjell & Bas:

12-02-2020
Nominaties voor Album en Jeugdalbum van het Jaar 2019

Persbericht en commissierapport Nominaties voor Album en Jeugdalbum van het Jaar 2019

Ook dit jaar is het aanbod van stripalbums weer van hoge kwaliteit. De Commissie voor de Stripschapprijzen heeft ook dit jaar weer een deskundig oordeel geveld over de Nederlandstalige albums. En net als in het ‘gewone’ leven is het keuzes maken. Wij zijn zeer verguld, dat we de nominaties van zowel het Album als Jeugdalbum van het Jaar 2019 bekend mogen maken. Uiteraard blijft de vraag nog ‘Welk album sleept straks de hoofdprijs in de wacht?’.

De vijf albums die strijden om de felbegeerde Stripschappenning en straks het predikaat ‘Album van het Jaar’ opgespeld krijgen, zijn:

 • De Meimoorden

  Tekst: Jacques Post, Tekeningen: Eric Heuvel

  Uitgeverij: Personalia

  Een immens spannende thriller aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog van Eric Heuvel op scenario van Jacques Post.

  Commissie rapport:

  De combinatie Post-Heuvel is er één van goud. Degelijk vakmanschap gecombineerd met de klare lijn. Eric Heuvel voelt zich als een vis in het water als het gaat om verhalen over rond de Tweede Wereldoorlog.
  Een spannende strip.


 •  
 •  
 •  
 • Taxi!, verhalen vanaf de achterbank.

  Tekst: Aimée de Jongh, Tekeningen: Aimée de Jongh

  Uitgeverij: Scratch Books

  Hiermee zet Nederlands toptalent Aimée de Jongh weer een nieuwe stap in haar carrière.

  Commissie rapport:

  Gepresenteerd als tussendoortje maar uiteindelijk één van de allerbeste strips van het jaar. Kwetsbaar als het ware leven. Aimée de Jongh durft het aan met dit persoonlijke relaas in krachtig zwart en wit.


 •  
 •  
 •  
 • De puinhopen van Sari – vol. 1

  Tekst: Johan Neefjes, Tekeningen: Johan Neefjes

  Uitgeverij: Hanabi Publishers

  een prachtige en sfeervolle manga van grote schoonheid, opgetekend door Johan Neefjes.

  Commissie rapport:

  Hollandse manga van hoog niveau. Neefjes koketteert niet alleen met sfeer en actie maar zet met vaart een eigentijds verhaal neer. Het eerste deel van een drieluik dat gaandeweg alleen maar beter wordt. Misschien wel de verrassing van het jaar.


 •  
 •  
 •  
 • Dino

  Tekst: Dieter Van Der Ougstraete, Tekeningen: Dieter Van Der Ougstraete

  Uitgeverij: Oogachtend

  Dino, een strip die gaandeweg onder je huid kruipt van het best bewaarde geheim op stripgebied Dieter Van Der Ougstraete.

  Commissie rapport:

  Van Der Ougstraete is misschien wel het best bewaarde geheim op stripgebied. Zonder zijn grafische gekte en expressies los te laten, pakt de stripmaker uit met een flamboyant meesterwerk rond de puberende Dino en zijn vader. Een strip die onder je huid kruipt.


 •  
 •  
 •  
 • Ulfberht 1 – Drakenvuur

  Tekst: Irene Berbee, Tekeningen: Irene Berbee

  Uitgeverij: Syndikaat

  Ulfberht 1 – Drakenvuur van Irene Berbee maakt de nominatielijst rond met een ouderwets spannende vikingstrip.

  Commissie rapport:

  Als late debutant in stripland lijkt Irene Berbee haar draai te hebben gevonden met dit verhaal rond een magisch vikingzwaard. Door de frisse en dynamische pagina-indeling leest het album lekker weg. Een schot in de roos.

 

Voor het Jeugdalbum van het Jaar zijn ook weer drie nominaties gekozen. Uiteindelijk kiest straks de jeugd zelf welk album de penning gaat krijgen.

Nominaties voor Jeugdalbum van het Jaar 2019:

 • Yasmina & de Aardappeleters

  Tekst: Wauter Mannaert, Tekeningen: Wauter Mannaert

  Uitgeverij: Dargaud

  Yasmina & de Aardappeleters van Wauter Mannaert kreeg al de Willy Vandersteenprijs, dus een nominatie voor een Stripschappenning kan niet achterblijven.

  Commissie rapport:

  Kinderen aan het lezen krijgen, vraagt een boek dat er toe doet. Yasmina & de aardappeleters is er zo één. Eenperfecte samenvloeiing van tekenwerk, tekst, verhaal enonderwerp. Tel hierbij de vrolijke kleuren en de hedendaagse verteltoon op en je hebt het beste van tweewerelden in één boek verenigd.


 •  
 •  
 •  
 • Brugpieper Roos Vink 2 – Fantastisch!

  Tekst: : Jan Vriends, Tekeningen: : Jan Vriends

  Uitgeverij: Syndikaat

  Brugpieper Roos Vink 2 – Fantastisch! van Jan Vriends behoort ondertussen tot de vaste waarde van het meidenstripblad Tina. Het is dan ook een hele leuke strip.

  Commissie rapport:

  In korte tijd uitgegroeid tot één van de lievelingen van de Tina lezers. Herkenbare situaties fris en frivool aan het papier toevertrouwd door de tekenpen van Jan Vriends. Een heerlijke strip voor jong en oud.


 •  
 •  
 •  
 • Helemaal Wild!

  Tekst: : Jan-Willem Spakman, Tekeningen: : Jan-Willem Spakman

  Uitgeverij: Syndikaat

  De leukste dierenstrips uit Quest Junior van de winnaar van de Bronzen Kroontjespen 2018, Jan-Willem Spakman. Het magazine Quest Junior is één van de weinige magazines, die de jeugd in aanraking laat komen met het stripverhaal. De heerlijke strips van Jan-Willem Spakman lenen zich hier dan ook perfect voor.

  Commissie rapport:

  Superleuke dierenstrip van de winnaar van de Bronzen Kroontjespen 2018 Jan-Willem Spakman uit Quest Junior. Net als het magazine zelf slaat deze strip de brug tussen humor, strip en wetenswaardigheden. Een uitgelezen kans om de jeugd aan de strip te krijgen.

30-01-2020
De Stripschapprijs 2020 is voor Wasco

Net als de winnaar van vorig jaar (Typex) is deze winnaar ook bekend onder een bijzonder alias. Henk van der Spoel (1957) maakt namelijk al jaren furore als stripmaker Ge Wasco. In het jaar waarin hij als initiatiefnemer het gloednieuwe stripmagazine ‘Aline’ lanceert, mag de Stripschapprijs niet achterblijven. Een bijzondere keuze op het eerste gezicht, maar niets is minder waar. Wasco laat namelijk het beeldverhaal in de meest brede zin van het woord zien en wij kunnen niet anders dan hier vol bewondering naar kijken.

Wasco is een tekenaars tekenaar, zoals dit in de volksmond heet. Hij heeft een vast en eigen publiek, dat met grote regelmaat de weg naar zijn werk weet te vinden. De laatste jaren draait zijn carrière voornamelijk om pinguïns. Kenners zien het prachtige en bijzondere stripalbum 'Het Tuitel complex' als een ankerpunt in zijn carrière. Door dit knappe staaltje werk en tal van initiatieven waaronder ‘Aline’ vond de Commissie voor de Stripschapprijzen de tijd rijp om deze stripkunstenaar de grootste stripprijs van Nederland toe te kennen.

Zijn palmares kent naast strips als Wanda Scott, Phiwi, Apenootjes en Dotty Wervelwind ook grote opdrachtgevers als Vrij Nederland en de VPRO Gids. Door zijn dwang om continu te vernieuwen, te exposeren en verhalen te vertellen en zich totaal op de 9e kunst te storten, heeft hij voet aan de grond gekregen in het buitenland. Het is dan ook niet vreemd dat hij in het grote Amerika op een voetstuk wordt geplaatst. En wie zijn wij om dit geluid tegen te spreken.

Wasco is de negenenveertigste winnaar van de Stripschapprijs, de Nederlandse stripprijs die Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips, sedert 1974 geeft aan stripmakers die zich op het gebied van het tekenen en/of schrijven van strips hebben onderscheiden.

Meer informatie en beeld op  www.stripschapprijs.nl

Foto: Rolf Kruger