DE HOOFDLIJNEN
16-08-2018
Zojuist verschenen! StripNieuws 72 met:

- Stripnieuws

- Interview met Hans van Oudenaarden

- Comics in Space

- Stripmaker des Vaderlands

- Frits Jonker's Geletterde Speeltuin

- Striptease Toppers

- Albumtop 20

- Terugblik op Stripdagen Haarlem: De maakbare mens

- Filmblik met een vooruitblik op stripverfilmingen

- Recensie van De jaren Eppo

- Vervolg op De jaren Eppo

- Het Stripdocumentatiecentrum Nederland

- Stripwinkel Perron 2 in Middelburg

- Schapnieuws

- Column van Fred de Heij

- en 8 pagina's strips: Viktor & Frenky, Rembrandt, Michiel van de Pol, Beestjes, Puppy from Hell, Willems Wereld, Juttertje, Zman, Deadline en Claire

 

StripNieuws is gratis voor leden van Het Stripschap en in de volgende winkels:

Stripwinkel De Noorman in Arnhem

Stripwinkel Lambiek in Amsterdam

Stripwinkel Eppo in Eindhoven

Stripwinkel De 9e Kunst in Zaandam

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen

Stripwinkel Sjors in Dordrecht Stripwinkel

Het Gele Teken in Hoorn Stripwinkel Akim in Groningen

Stripwinkel Het Beeldverhaal in Amsterdam

Stripwinkel Yendor in Rotterdam

Stripwinkel Jopo de Pojo in Haarlem en

Bruna Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost


21-01-2018
Het Stripschap feliciteert Peter van Dongen met de Stripschapprijs 2018

Al enige maanden staat hij volop in de picture. Dankzij zijn stripbewerking van de roman 'Familieziek' van Adriaan van Dis kent een groot deel van Nederland de kwaliteit van striptekenaar en illustrator Peter van Dongen. De toekenning van de belangrijkste stripprijs van Nederland sluit hier dan ook bijna organisch op aan. Wie weet mag Van Dongen straks het felbegeerde beeldje in de studio van De Wereld Draait Door laten zien. Het tv-programma heeft per slot van rekening een patent op prijswinnaars. De carrière van Van Dongen (1966) omvat meer dan dertig jaar.


Hij heeft zich dan ook diverse malen bewezen met monumentale beeldromans en is daar ook al eerder door Het Stripschap voor beloond. Hoewel hij de bekende Klare-Lijnstijl van Hergé hanteert, zitten zijn wortels in de Nederlands-Indische klei. Iets dat de onafhankelijke commissie benadrukt in het bijgeleverde rapport.

 

Het succes van de stripbewerking van Van Dis' Familieziek krijgt in 2018 een vervolg. En niet met zomaar een strip of nieuwe bewerking van een roman. Van Dongen werkt momenteel als eerste Nederlandse striptekenaar aan een tweeluik van de bekende klassieke strip 'Blake en Mortimer' van Edgar G. Jacobs. In de loop van dit jaar mogen wij het eerste deel van dit tweeluik verwachten.

 

Op voordracht van een onafhankelijke commissie in opdracht van Het Stripschap is Peter van Dongen verkozen tot vijfenveertigste ontvanger van de Stripschapprijs. De prijs zal aan hem worden uitgereikt tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht op zaterdag 31 maart aanstaande, die gelijktijdig en in samenwerking met Dutch Comic Con wordt georganiseerd. Uiteraard is Van Dongen daar ook aanwezig om de nieuwe (derde) druk van Familieziek te signeren, evenals zijn eerdere werk.


Het jubilerende Stripschap viert tijdens De Stripdagen dubbel feest. De vereniging bestaat al weer vijf decennia en laat de Nederlandse stripwereld in het Utrechtse weer volop swingen met het grootste stripevenement van Nederland.