DE HOOFDLIJNEN
06-01-2015
De Stripschapprijs 2015 is door Het Stripschap (Nederlandse centrum voor belangstellenden in strips) toegekend aan tekenaar en illustrator Marcel Ruijters. 

Een onafhankelijke commissie, onder voorzitterschap van Cok Jouvenaar, redacteur van Stripnieuws, heeft Marcel voorgedragen als prijswinnaar omdat hij als tekenaar “al meer dan vijfentwintig jaar onder de radar aanwezig is” en “als stripmaker een brug heeft weten te slaan tussen beeldverhaal, grafiek en kunst”, aldus het juryrapport.


22-12-2014
24hour Comic Day nu gebundeld

 

4 en 5 oktober jl. werd in Vlissingen, Utrecht Zwolle en Amsterdam '24 hour Comic Days' georganiseerd. Dit evenement heeft een vervolg gekregen in de vorm van een bundeling van alle tekeningen die door de deelnemende striptekenaars zijn gemaakt. 

Het is al tien jaar geleden dat dit evenement werd bedacht door striptekenaar Scott McCloud, een tekenaar van Amerikaanse afkomst. Zijn idee was om 24 uur lang bezig te zijn met een strip en wel van het bedenken van het verhaal tot en met het uiteindelijke tekenen. Om dit idee ook echt mogelijk te maken, zouden diverse striptekenaars samen moeten werken aan dit project. Inmiddels is het een wereldwijd evenement wat jaarlijks wordt herhaald.

Om het stripverhaal ook een blijvend karakter te geven heeft de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS) nu een de tekeningen gebundeld in een gratis op internet te bekijken online magazine.

 

 


11-11-2014
Een avond over strips op NPO 2

Naar aanleiding van de zwartepietendiscussie is op donderdag 13 november in Andere Tijden een reportage te zien over Sjors en Sjimmie met o.a. gesprekken met Jan Kruis en Robert van der Kroft. En later op de avond in Het uur van de wolf: Dick is boos, waarin Dick Matena laat zien dat striptekenen ook een kwestie is van hard werken. Kijken dus!

 


07-05-2014
In memoriam

Eiso Toonder, de oudste zoon van Phiny Dick en Marten Toonder, is op dinsdag 29 april na een ziekbed van enige maanden overleden. Op 24 maart was hij 78 jaar geworden. Voor zijn verdiensten aan de stripwereld ontving hij in 2011 van Het Stripschap de Bulletje en Boonestaak Schaal.

 Foto: De Toonder Compagnie

 


Foto: Alex Odijk

Meer over Eiso Toonder vind je hier.

 

 

 

 

 


02-05-2014
FREE COMIC BOOK DAY 2014

Gratis strips voor heel Nederland en Vlaanderen op 3 mei

Op zaterdag 3 mei is het voor de derde keer Free Comic Book Day in Nederland en Vlaanderen. Iedereen die op die dag een stripspeciaalzaak bezoekt, mag zolang de voorraad strekt een gratis stripalbum meenemen, ongeacht of je een boek koopt of niet. Al wordt een boek kopen uiteraard wél gewaardeerd. Maar het hoéft niet. Free Comic Book Day is een ideële actie die bedoeld is om het beeldverhaal zo breed mogelijk onder de aandacht van het publiek te brengen.

Free Comic Book Day is een internationaal evenement dat afkomstig is uit de Verenigde Staten en in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Het valt altijd op de eerste zaterdag in mei. Er worden door Nederlandse en Belgische uitgeverijen speciaal voor deze dag vijf stripalbums uitgegeven waaruit bezoekers kunnen kiezen; sommige albums bevatten voorproefjes van nieuwe titels, andere albums bevatten weer complete verhalen.De albums zijn:

  • Junker - een Pruisische blues, door Simon Spruyt (uitgeverij Blloan)
  • Lanfeust 1, door Christophe Arleston en Didier Tarquin (uitgeverij L)
  • 100 Bullets, door Brian Azzarello en Eduardo Risso (uitgeverij RW Lion)
  • Aáma, door Frederik Peeters (uitgeverij Sherpa)
  • Stroke, diverse auteurs (uitgeverij VOS)

In de ons omringende landen is Free Comic Book Day al enige tijd een geslaagd evenement, in Nederland en Vlaanderen vond het voor de eerste keer plaats in 2012. Ook dit jaar is het aantal deelnemende stripwinkels weer toegenomen en wordt de promotie zo breed mogelijk ingezet. Free Comic Book Day wordt in de Benelux georganiseerd door de Belgische stripdistributeur Pinceel Stripverspreiding en het Nederlandse striptijdschrift Zone 5300. De vijf FCBD-albums worden rechtenvrij aan-geboden door de deelnemende uitgeverijen en de drukkosten komen voor rekening van de deelnemende stripspeciaalzaken. De affiche werd dit jaar ontworpen door Simon Spruyt.

 | 1-5 / 82 | Volgende