Nieuwsbrief Juli 2024

Deze week staat in het teken van Strips aan Zee, dat komend weekend weer te vinden is in de buurt van MoCA in de Bomstraat en de Hoofdstraat in Noordwijk.

Op zaterdag 13 juli is de aandacht vooral gericht op de wereld van Tom Poes en Ollie B. Bommel met een beurs en de verkoopexpositie van tekenaar Tim Artz in MoCA. De beurs zal dan ook in de Bomstraat zijn voor de deur van MoCA.

Op zondag is de grote beurs in zowel de Bomstraat als de Hoofdstraat. Het streven is om daar 60 kramen op te bouwen voor een groot aantal standhouders uit Nederland en Vlaanderen, waar ook een aantal stripmakers komen signeren. Dat zal in de Bomstraat zijn. We noemen Mark van Herpen, Stripmaker des Vaderlands Jan Vriends, Ger Apeldoorn, Wilma van den Bosch en Pascal Oost, Jack en Jason Staller, Ger Apeldoorn, Luk Martens, Dirk Van Der Auwera, Rob Spekking, Danny Steggerda en Ingrid De Vuyst.

Meer informatie op Facebook en binnenkort ook op www.destripdagen.nl.

Er zijn zorgen over de bereikbaarheid van Noordwijk, maar ook dat valt reuze mee. Als je met de auto komt, kun je gratis aan de rand van de stad parkeren en brengt een gratis bus je naar het centrum. Als je met het openbaar vervoer komt, lukt dat ook heel goed binnen een redelijke tijd. https://www.noordwijk.info/nl/praktische-informatie/bereikbaarheid-en-parkeren/parkeren-in-noordwijk Kom je met de trein en/of bus? Vanaf Leiden Centraal ben je met Bus 20 in ongeveer 30 minuten, vanaf treinstation Sassenheim met Bus 385 in ongeveer 20 minuten en vanaf treinstation Voorhout met Bus 385 in ongeveer 15 minuten in Noordwijk aan Zee. Plan je reis makkelijk via 9292.nl en koop gelijk ook makkelijk je ticket via de app. Vanaf 26 april 2024 rijdt er elk weekend een nachtbus tussen Leiden Centraal en Noordwijk aan Zee. De bus zal ongeveer ieder uur vertrekken en rijdt van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. Het vervoersbewijs koop je in de bus voor €5,-. De OV-chipkaart is hier niet geldig. Bekijk de vertrektijden op 9292.nl.

Leden van Het Stripschap ontvangen in Noordwijk de goedgevulde Striptas, met dank aan de uitgeverijen Scratch, Hum!, L, Personalia, Cliché en Dark Dragon. En uiteraard vult Het Stripschap de inhoud van de tas aan met bijzondere prenten en ansichtkaarten. De tas zelf wordt aangeboden door Stripwinkel De Stripspecialist in Breda. Iedereen enorm bedankt! En we hopen je weer te zien. De beurs is om 10.00 uur open.

StripNieuws 94 wordt momenteel gedrukt. Het lukt waarschijnlijk niet om het nummer deze week al naar iedereen te versturen, maar anders volgende week wel. Het is opnieuw een bijzonder nummer geworden, met o.a. Wilma van den Bosch, winnaar van de Stripschapprijs, uitgebreid ook aan het woord. Ook spraken we de biograaf van Peter Pontiac, Jeroen Thijssen. En nog veel meer, natuurlijk.

Na Noordwijk staan het Kamper Stripspektakel en Stripbeurs Breda op de agenda. Wij zullen er ook weer bij aanwezig zijn, maar met welke stripmakers kunnen we nog niet zeggen. Dus die info volgt tzt. De Striptas kan ook daar worden opgehaald, trouwens. De volgende Algemene Ledenvergadering staat voorlopig gepland voor november. Tot slot de hoogtepunten van het nieuws: Donald Duck is op zoek naar een nieuwe buur en dat was uitgebreid in het nieuws

- De crowdfunding van Stripjournaal is een groot succes, waardoor er een toekomst is voor het programma van Robin Vinck

- Ook de eerste Eppo Stripdag in Oosterhout was een groot succes. Bammerdebam was er bij en maakte er verschillende podcasts, Volgend jaar meer

- Het Stripschap hoopt deze week de aanvraag in te dienen voor een Koninklijke Onderscheiding voor 2025

- De komende maanden kunnen we nog heel veel mooie stripalbums verwachten, De Commissie voor de Stripschrapprijzen onder voorzitterschap van Cok Jouvenaar heeft het noot gemakkelijk en ook dit jaar is geen uitzondering

- In Storyworld is een nieuwe Spotlight na 50 jaar Franka met aandacht voor de populaire tekenfilmserie Miraculous

- Op de komende editie van Stripbeurs Breda staat opnieuw het NK Striptekenen centraal. Voor meer info: https://www.nkstriptekenen.nl/ Nu echt tot slot toch nog aandacht voor onze eigen situatie.

Met te weinig bestuursleden en medewerkers was het al moeilijk om alle plannen uit te voeren, we merken steeds meer dat voor de bestaande groep de grenzen zijn bereikt, zeker in de wetenschap dat twee bestuursleden eind van het jaar stoppen. Het is niet dat ze uit beeld zijn, want ook als medewerker blijven zij betrokken... Tot de volgende nieuwsbrief! Met groet, Ramon, Meerten, Leendert en Niko Het bestuur van Het Stripschap En ons evenemententeam: Ton, Ben en Paul

 

Nieuwsbrief Mei 2024

Afgelopen zondag was Het Stripschap op uitnodiging van organisator het Hergé Genootschap te gast van de Kuifje dag in Kasteel Groeneveld in Baarn voor de 92e Algemene Ledenvergadering. Er werd volop gediscussieerd over het voorbije jaar en de toekomst van de vereniging, want door een tekort aan bestuursleden en medewerkers en teruglopende financiën is Het Stripschap in zwaar weer terechtgekomen. Dat betekent dat er voortdurend moet worden geschakeld met onze ambities om er in ieder geval voor te zorgen dat onze activiteiten kunnen worden uitgevoerd. Gelukkig wordt daar met veel plezier aan gewerkt maar met meer handjes zou het nog veel beter gaan.  De komende maanden blijft dit onderwerp van gesprek om op de volgende ALV in november met positief nieuws te komen.

Komend weekend staat Stripdagen Haarlem op de agenda. Door heel Haarlem worden weer tal van activiteiten georganiseerd. Voor een volledig overzicht verwijzen we graag naar www.stripdagenhaarlem.nl . Het Stripschap is actief in De Koepel aan het Koepelplein. Niet meer als medeorganisator van de beurs, ook niet als partner (voor het eerst), maar als standhouder om zo de vereniging te promoten en een groot aantal stripmakers de gelegenheid te geven om hun albums te signeren. In de Koepel bemannen we twee stands. Er is een stand met Robert van der Kroft (zaterdag), Mark van Herpen (zondag) en Rob Spekking (zaterdag en zondag) en een stand met op zaterdag Remco Polman, Wilfred Ottenheijm en Mark Retera en op zondag Willem Vleeschouwer met stripmakers die hem nog gezelschap komen houden. Gezellige drukte dus. We zien je daar graag langskomen. Ook in De Koepel zijn meerdere activiteiten. Zie weer het programma.

Op de ALV konden we ook melden dat we in een vergevorderd stadium zijn van de aanvraag voor een Koninklijke Onderscheiding voor een Nederlandse striptekenaar. Als die aanvraag wordt gehonoreerd, zal de uitreiking zijn aan de vooravond van Koningsdag 2025.  Inmiddels hebben we al een groot aantal steunbetuigingen mogen ontvangen en we verwachten er meer de komende weken.

Na Stripdagen Haarlem is het de beurt aan ons eigen evenement Strips aan Zee in Noordwijk, in en om MoCA en op de boulevard, die voor het evenement wordt afgesloten. Er is veel ruimte voor kramen, dus laat van je horen als je aan Strips aan Zee wil deelnemen. Aanmelden kan via info@stripschap.nl . De grote stripbeurs is op zondag 14 juli, met een dag eerder nog een Bommelbeurs en hopelijk meer activiteiten. We zijn in gesprek met verschillende locaties om binnen activiteiten te organiseren. Zo moet Noordwijk uitgroeien tot een volwaardig stripfestival in samenwerking met MoCA en andere instanties in de stad. Maar ook voor Strips aan Zee geldt dat meer handjes hard nodig zijn. Vorig jaar scheen de zon boven Noordwijk. Laten we hopen dat het dit jaar weer zo is en dat de wind ons ook geen parten speelt.

Andere festivals waar we nog te vinden zijn is het Kamper Stripspektakel in augustus en Stripfestival Breda eind september. Op 22 juni organiseert Eppo Stripblad trouwens een eigen festival met medewerking van zo'n beetje alle Eppo stripmakers en de podcast van Bammerdebam. Het evenement is in Theater De Bussel in Oosterhout. De toegang is gratis, maar het wordt wel op prijs gesteld als je je komst aankondigt met een mail naar: contact@uitgeverijL.nl

Een belangrijke taak van Het Stripschap is het bewaken van cultureel erfgoed. Wij bewaren veel materiaal en als het enigszins kan retourneren we het aan de auteur of brengen het onder bij andere instellingen, zoals de Stripcollectie van het Allard Pierson (Stripdocumentatiecentrum Nederland). Op de foto zie je medewerker Gerard Boeters in gesprek met Henk Kuijpers, die dan zojuist materiaal uit ons archief in ontvangst heeft genomen. Het materiaal kwam oorspronkelijk bij Uitgeverij Big Balloon vandaan.

Tenslotte nieuws over exposities. Uiteraard veel exposities komend weekend en later in het kader van Stripdagen Haarlem. Er is prachtig werk te zien. Ook is net in het Drukkerijmuseum in Etten-Leur een expositie te zien van het werk van Peter van Straaten. In het Jan Kruis Museum in Orvelte is net een nieuwe expositie geopend van minder bekend werk van Jan. In Storyworld kun je nog steeds genieten van Franka. En tenslotte wordt in Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth in september een expositie geopend rond het werk van Hans G. Kresse. Daar wordt dan ook de langverwachte biografie gepresenteerd.

Tot de volgende nieuwsbrief!
Met groet,
Niko, Ramon, Meerten en Leendert
Het bestuur van Het Stripschap
en het evenemententeam met Ton, Paul en Ben

 

Nieuwsbrief April 2024

Beste abonnee op de StripNieuwsBrief,

Het is altijd fijn als er weer een StripNieuws naar de drukkerij gaat. Dat gebeurde afgelopen week met nummer 193. De Nederlandse leden ontvangen StripNieuws komende week, de Vlaamse leden een week later. En StripNieuws ligt dan ook bij de stripwinkels die ons sponsoren: Sjors, Eppo, Yendor, Strips Outlet Utrecht, Akim, Bul Super en Jopo de Pojo. Die sponsoring is voor ons heel belangrijk en we hopen dan ook dat meer stripwinkels zich bij ons aansluiten. Ook omdat dan meer liefhebbers kennis maken met de stripwereld. Het Stripschap brengt de stripwereld dichterbij.

Benieuwd naar de inhoud van dit nummer?  We interviewden Jan Vriends, de nieuwe Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer, over Jij gaat dood naar de biografie van Nina Blom, Hans Matla en Ton Mackaaij over de Matla Collectie en Peter van Leersum en Erwin Suvaal over hun bewerking van een script van Duck en Eppo redacteur Piet Zeeman van lang geleden. Verder een artikel over laatbloeier Jack Staller en een terugblik op de uitreiking van de Stripschapprijzen. Kortom een zeer veelzijdig nummer.

StripNieuws is uiteraard ook verkrijgbaar bij de stand van Het Stripschap op de festivals waar wij maar toe gaan: Strips op de Markt in Gouda, Stripdagen Haarlem, Strips aan Zee in Noordwijk, het Kamper Stripspektakel en Stripfestival Breda. Uiteraard ook op 26 mei op de Kuifje-dag in Kasteel Groeneveld in Baarn, waar ook de Algemene Ledenvergadering zal worden gehouden. Komende zondag zijn we met Aat Hendrikson en Ton Mackaaij aanwezig op Stripbeurs Gent en met Paul Lauwers op  Stripfestival Knokke-Heist. Lid worden van Het Stripschap is daar mogelijk.

Welke ontwikkelingen zijn er nog meer?
- we zijn in gesprek met verschillende kandidaat bestuursleden, maar nieuwe aanmeldingen blijven welkom
- terwijl standhouders zich aanmelden voor de grote beurs van Strips aan Zee op 14 juli , zijn we ook bezig met de invulling van de programmering, in samenwerking met MoCA en andere partners. Het evenement begint een dag eerder met een Bommelbeurs en de expo Krantenstrips, de eerste influencers, in MoCA
- DPG, uitgever van Donald Duck en Tina, gaat verhuizen. We gaan komende week kijken welke archieven we kunnen overnemen.
- we zijn op zoek naar een nieuwe sponsor voor de Stripschapprijzen. Drie jaar lang heeft GoodHabitz, een bedrijf uit Eindhoven dat is gespecialiseerd in online trainingen, de Stripschapprijzen gesponsord. Waarvoor onze hartelijke dank. Tips zijn natuurlijk welkom.
- de productie van StripNieuws 94 is inmiddels begonnen. Het nummer zit vol verrassingen.
- de eerste editie van de Boxmeerse Stripdag, georganiseerd door Ben Helmus, was een succes. Hopelijk kunnen we er volgend jaar bij zijn.

Op naar de volgende StripNieuwsBrief en graag tot ziens op de komende festivals.

Met groet
Leendert, Meerten, Ramon en Niko
Het bestuur van Het Stripschap
en Ton, Paul en Ben van ons evenemententeam

 

 

 

Nieuwsbrief Maart 2024

Beste abonnee op de StripNieuwsBrief,

We kijken terug op een enerverende maand.  Met als absolute hoogtepunt de uitreiking van de Stripschapprijzen op 16 maart in Forum Groningen. Opnieuw zat de zaal vol. Met stripliefhebbers uiteraard, maar ook met veel stripmakers, waaronder Donald Duck collega's van Stripschapprijswinnares Wilma van den Bosch. Wilma werkt tegenwoordig voor de studio van Jan van Haasteren. De grote meester was zelf ook naar Groningen gekomen om haar met de Stripschapprijs te feliciteren, een prijs die hij helaas zelf nooit in ontvangst heeft mogen nemen, tot grote verdriet van heel veel liefhebbers van zijn werk. Op Facebook hebben we verslag gedaan van de uitreiking en op www.stripschapprijs.nl kun je niet alleen de hele uitreiking terugkijken maar ook alle info vinden over de winnaars en de genomineerden. Met deze editie van de uitreiking van de Stripschapprijzen komt er een einde aan het sponsorschap van GoodHabitz. We zijn hen bijzonder dankbaar dat zij ons drie jaar lang  financieel hebben gesteund en het voor ons mogelijk hebben gemaakt om de winnaars van de Stripschapprijs van de afgelopen drie jaar ook financieel te ondersteunen. Voor de komende jaren zijn we dus op zoek naar een nieuwe sponsor.

Een tweede hoogtepunt deze maand was de eerste editie van Comics Film & Manga Fest in Ahoy in Rotterdam vorig weekend. We waren uitgenodigd om daar een expositie neer te zetten in combinatie met ledenwerving en de verkoop van StripNieuws. De plek was op papier ideaal, want we werden omringd door signerende stripmakers. Grote namen als Eric Heuvel, Paul Teng, Robert van der Kroft, Marissa Delbressine en Romano Molenaar waren twee dagen aanwezig om hun fans te entertainen. Voor hen was het zeker een geslaagd evenement, maar voor ons viel het qua publieke belangstelling wat tegen.  Dus daar moeten we voor een volgende keer zeker beter over nadenken. Op Mark van Herpen na op zaterdag konden we ook geen stripmakers vragen om bij ons te komen signeren. Meestal gaat het dan wel goed. Verder was Dutch Lucky Luke en de groep DIT van Robert van der Kroft in de Comics Area actief. Op Facebook vind je veel foto's en filmpjes van het evenement trouwens. Gelukkig ook van de stripmakers, maar vrijwel niet van onze expo, terwijl toch veel bezoekers een kijkje kwamen nemen. Op naar de volgende editie.

Verder is belangrijk om te melden dat de nieuwe StripNieuws in productie is en waarschijnlijk in de loop van april verstuurd kan worden, met de nieuwe Stripmaatschapkaart, getekend door Herman Roozen, de scheidend Stripmaker des Vaderlands. En met groot plezier kunnen we de datum en de locatie van de volgende Algemene Ledenvergadering bekend maken. Dat is op zondag 26 mei in Kasteel Groeneveld in Baarn, in samenwerking met het Hergé Genootschap, dat daar dan een Kuifje dag organiseert. Voor de leden van Het Stripschap zijn alle activiteiten vrij toegankelijk. Aanmelden voor de ALV kan door een mail te sturen naar onze secretaris Niko Keijzer via secretariaat@stripschap.nl. T.z.t. krijg je dan alle info toegestuurd.

Andere evenementen waar wij aanwezig zijn, is de Oost Nederlandse Stripboekenbeurs in Deventer op 6 april, met Wilma van den Bosch en Tim Artz, Strips op de Markt in Gouda met Robert van der Kroft en Stripdagen Haarlem op 1 en 2 juni. Op 13 en 14 juli organiseren we samen met MoCA Strips aan Zee, met op 13 juli allerlei activiteiten en op 14 juli de grote beurs. Ook daarover later meer informatie via Facebook. Verder graag aandacht voor de expo Covers in MoCA en Franka 50 jaar in Storyworld in Groningen. Henk Kuijpers was afgelopen week op Radio 1 om over Franka te vertellen: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/villa-vdb/74350c37-1a46-4c46-9754-680d357ef3bd/2024-03-26-vrouwelijke-stripheld-franka-bestaat-50-jaar. En niet te vergeten een nieuwe expo in het Jan Kruis Museum in het Drentse Orvelte. Sowieso is een bezoek aan dat museum een belevenis. Daar is ook de heruitgave van Woutertje Pieterse van Jan Kruis te koop.

Tenslotte leuk om te vertellen dat we met verschillende liefhebbers in gesprek zijn om het bestuur te komen versterken. Dit naar aanleiding van een recente oproep op Facebook. Meer kandidaten blijven welkom. Er is werk genoeg.

Tot zover deze nieuwsbrief. Tot de volgende keer.
Met groet, Niko, Ramon, Meerten en Leendert
en ons evenemententeam Ton, Paul en Ben

 

 

 

Nieuwsbrief Februari 2024

 

Beste abonnee op de StripNieuwsBrief,

Na alle drukte rond de bekendmaking van de Stripschapprijzen is er eindelijk weer tijd voor de StripNieuwsBrief. Want er komt heel veel kijken om alles wat er speelt rond de Stripschapprijzen te realiseren. Denk aan de publiciteit, de uitreiking zelf  en wat er komt kijken om er een bijzonder feest van te maken, met een volle zaal met liefhebbers van het beeldverhaal en stripmakers die zijn uitgenodigd, door de hoofdrolspelers zelf en omdat ze zijn genomineerd voor de vele prijzen die op 16 maart in Forum Groningen worden uitgereikt. Wil je erbij zijn, ga dan naar https://forum.nl/nl/agenda/uitreiking-stripschapprijzen-en-storyworld-publieksprijs

StripNieuws 92 is eind december begin januari verschenen en heeft inmiddels alle leden van Het Stripschap en de stripwinkels die ons sponsoren bereikt. StripNieuws 93 wordt momenteel opgestart en zal eind maart verschijnen, met o.a. als hoogtepunten een terugblik op de uitreiking van de Stripschapprijzen, een interview met de nieuwe Stripmaker des Vaderlands, Jan Vriends, en een interview met stripmaker Jack Staller, die zojuist zijn eerste grafische roman heeft voltooid. Jack is o.a. bekend door zijn realistische strips voor de stripbladen Kuifje en Eppo.

We zijn ook bezig om een nieuw team samen te stellen om ervoor te zorgen dat onze evenementen weer net zo  soepeltjes lopen als vroeger. Op de planning staan sowieso het Comic, Film & Manga Event eind maart in Ahoy en Strips aan Zee in juli in Noordwijk, in feite de tweede editie van Stripbeurs Noordwijk. De beurs op 14 juli is inmiddels concreet maar daarnaast hopen we met meer programmering te komen dan vorig jaar het geval was, naast de activiteiten in MoCA, zoals de expo in de galerie en de nieuwe expo Krantenstrips - de eerste influencers. Plannen genoeg, natuurlijk, en hopelijk lukt het om er veel van te realiseren. Daarom blijven we een beroep doen op onze leden en abonnees om zich op te geven als medewerker. We hebben jullie steun hard nodig. Ook in België blijven we actief. Er staan veel mooie evenementen op de planning en we proberen daar zoveel mogelijk aan deel te nemen.

Er zijn veel onderwerpen die aandacht vragen, en dat doen we ook heel graag. Vandaar dat we er twee opvallende projecten uit hebben gepikt: Het geheim van Thorbecke, een nieuw historisch beeldverhaal, en de Indonesische strip Het geheim van Vleermuisvechter. Nieuwsgierig geworden? Op het wereldwijde web vind je de antwoorden, ook op onze Facebook, trouwens. Onze sociale media blijft in beweging. Over de Stripschapprijzen verwijzen we graag naar www.stripschapprijs.nl en volg de ontwikkelingen in Noordwijk op onze Facebookpagina's Het Stripschap en De Stripdagen en onze website www.destripdagen.nl

Tot de volgende StripNieuwsBrief!
Met groet,
Ramon, Leendert, Meerten en Niko
Het bestuur van Het Stripschap
en Ton, Paul en Ben van het evenemententeam