Het Stripschap

De vereniging Het Stripschap werd op 11 oktober 1967 opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.

Het Stripschap probeert dit doel onder meer te bereiken door het leggen en onderhouden van contacten met alle belangstellenden in het beeldverhaal, het uitgeven of doen uitgeven van publicaties, het organiseren van evenementen en het promoten van het beeldverhaal buiten de stripwereld.

 

Het meest bekende evenement dat door Het Stripschap wordt georganiseerd, De Stripdagen, was jarenlang, met gemiddeld zo'n tienduizend bezoekers, het grootste stripfestival in Nederland. De Stripdagen werden voor 1980 op verschillende locaties georganiseerd en sinds 1980 in achtereenvolgens Breda, Den Haag, Breda, Den Bosch en in 2003 en 2004 in themapark Archeon in Alphen aan den Rijn. Van 2005 tot en met 2010 koos Het Stripschap voor Expo Houten in Houten bij Utrecht als locatie voor De Stripdagen. Van 2011 tot en met 2015 vond het festival plaats in Evenementenhal Gorinchem. In 2016 en 2017 stond een nieuwe locatie op de planning, De Broodfabriek in Rijswijk bij Den Haag. In 2018 werden De Stripdagen voor het eerst gezamenlijk en gelijktijdig georganiseerd met Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht. En in 2019 ook. De Stripdagen werden in 2020 niet georganiseerd, als gevolg van de coronamaatregelen. Vanaf 2021 worden De Stripdagen opnieuw georganiseerd in de Broodfabriek in Rijswijk. In 2022 werden De Stripdagen op 3 en 4 september georganiseerd. In 2023 werd in plaats van De Stripdagen Stripbeurs Noordwijk georganiseerd op 9 juli. In 2024 organiseert Het Stripschap in samenwerking met MoCA Strips aan Zee in Noordwijk op 13 en 14 juli. De Stripschapprijzen werden uitgereikt op 16 maart in het Groninger Forum.

 

De Stripschapprijzen werden tot en met 2019 uitgereikt op De Stripdagen: De Stripschapprijs, De Stripschappenningen, De Bulletje & Boonestaak Schaal en de Bronzen Kroontjespen. Vanaf 2020 op een andere locatie, namelijk het Groninger Forum, Het Huis Utrecht in Utrecht en zelfs het Belgisch Stripmuseum in Brussel. In 2022 werden alle prijzen op 9 juli uitgereikt in het Groninger Forum. De Bronzen Kroontjespen wordt niet meer uitgereikt. In 2023 werden de Stripschapprijzen uitgereikt op 25 februari, wederom in het Groninger Forum. De Bulletje en Boonestaak Schaal werd op 6 maart uitgereikt aan het Allard Pierson en met name aan curator Jos van Waterschoot voor hun verdiensten aan de Nederlandse strip. Daarmee kwam een einde aan de lange serie uitreikingen van de Bulletje en Boonestaak Schaal. In 2024 worden de Stripschapprijzen uitgereikt op 16 maart, wederom in het Groninger Forum.
 

Het Stripschap heeft zo'n 1000 leden en geeft zelf voor zijn leden vier keer per jaar het blad StripNieuws (met Schapnieuws) uit. Een lidmaatschap van Het Stripschap kost euro 34,95 per jaar (euro 39,95 voor BelgiĆ«). Het Stripschap geeft ook ieder jaar het programmaboek van De Stripdagen uit.  


Daarnaast geeft Stichting Uitgeverij Stripstift in opdracht van Het Stripschap het stripinformatieblad Stripschrift uit. Stripschrift is het oudste stripinformatieblad ter wereld en verschijnt al bijna 50 jaar. Het wordt door een onafhankelijke uitgeverij uitgegeven en door een onafhankelijke redactie gemaakt. Stripschrift verschijnt 8 maal per jaar en is naast op abonnement ook verkrijgbaar in de stripspeciaalzaken. Belangstelling? Neem dan een kijkje op  www.stripschrift.nl

Het Stripschap staat geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel van Amsterdam onder nummer 40531651.