Welkom op de website van Het Stripschap
01-10-2021
De uitreiking van de Stripschappenningen 2020 en de Bulletje en Boonestaak Schaal 2021

Het Stripschap heeft er voor gekozen om de Stripschapprijzen dit jaar in kleine kring uit te reiken. Aan de ene kant omdat de situatie door het coronavirus en de maatregelen nog uiterst onzeker was, aan de andere kant omdat de stripwereld heeft aangegeven dat het plezieriger is om de prijzen in en andere setting uit te reiken dan op een groot evenement waar de nadruk ligt op het signeren van stripalbums. Hoe de uitreiking er in de toekomst uit gaat zien, wordt nog onderzocht, maar voor dit jaar is gekozen voor twee uitreikingen in kleine kring.

 

Op zondag 26 september vond de uitreiking plaats van de Stripschappenningen 2020 en de Bulletje en Boonestaak Schaal 2021 in Het Huis Utrecht in Utrecht. In kleine kring, zoals gezegd, maar het was een avond zoals we gewend waren van de vele prijsuitreikingen tijdens De Stripdagen in Houten en Gorinchem. Met een drankje en een hapje. Presentator Robin Vinck had, net als op 4 september in Storyworld voor de uitreiking van de Stripschapprijs aan Gerben Valkema, weer een wervelende show samengesteld, die werd opgevrolijkt door de aanwezigheid van een paar illustere uitreikers: Ger Apeldoorn, Gerben Valkema, Tim Artz, Frits van der Linden (van het Hans Kresse Museum) en Tamar Frankfurther. André van Duin verraste Jan van Haasteren met een online felicitatie voor de P. Hans Frankfurtherprijs 2021.

Tamar reikte uiteraard de P. Hans Frankfurtherprijs uit aan de drie tekenaars van Studio Jan van Haasteren, Jan van Haasteren, Dick Heins en Rob Derks, Frits van der Linden zette Kresse uitgever Julius de Goede in het zonnetje, voor de publicatie van zijn unieke Hans G. Kresse Bibliotheek, gevolgd door de uitreiking van de Stripschappenningen voor Info & Integraal, Jeugdalbum van het Jaar en Album van het Jaar 2020. And the Stripschappenning goes to...

 

- Martin Lodewijk, Rob van der Nol en Rob van Eijck voor de integrale Agent 327 deel 5
- Kim Duchateau en Charel Cambré voor Suske en Wiske Junior: Hij heeft het gedaan
- Wilbert van der Steen voor Licht

 

De Commissie voor de Stripschapprijzen 2021 bestaat uit:

- Hans van Peet (Stripwinkel Dumpie, Leiden)
- Marco Luk (Stripbeurs Strips op de markt, Gouda)
- Hans van de Lande (Stripkenner en expositiemaker)
- Sander Dieben (Stripkenner en oud-bestuurslid van Het Stripschap)
- Fred de Heij (Stripschapprijswinnaar van 2014)
- Marvin Lancel (Stripkenner)
- Aat Hendrikson (Stripkenner en oud-bestuurslid van Het Stripschap)

Meer informatie op  www.stripschapprijs.nl .

 

 

16-09-2021
De uitreiking van de Bulletje en Boonestaak Schaal 2020

 

Op 15 september werden de Bulletje en Boonestaak Schalen 2020 uitgereikt aan tekstschrijver Jan Godschalk (links) en tekenaar Ton Kooreman.

Dat gebeurde op de voormalige vliegbasis Soesterberg in restaurant Soesterdal. Aan Stripschapvoorzitter Meerten Welleman de eer om de schalen uit te reiken, evenementencoördinator Ton Mackaaij maakte de foto.

Naast familie en vrienden waren ook verschillende collega's uit de stripwereld aanwezig, waaronder Mat Schifferstein en Bert Meppelink van Uitgeverij Sherpa, Rik Sanders van Stripschrift, Rich Thomassen van StripNieuws en Rudy Vrooman, die het album van Jan en Ton, Sadine, heeft vormgegeven. Dat album was de inspiratie om de schaal aan Jan en Ton toe te kennen.

13-09-2021
De unieke uitreiking!

Op zaterdag 4 september werd de Stripschapprijs voor de eerste keer uitgereikt in Forum Groningen, naar aanleiding van de expositie Gerben Valkema, Stripmaker van het jaar, in Storyworld, dat onderdeel is van Forum Groningen.

 

In de unieke RABO Studio van Forum Groningen met wall-to-wall beeld presenteerde Robin Vinck van Stripjournaal een wervelende uitreiking met gastoptredens van collega's Eric Hercules, tekstschrijver van de strip Elsje, Michiel van de Vijver, Gerbens partner in het Kijk en Lees project, en Rob van Bavel van Uitgeverij L, de uitgever van Eppo en de Elsje albums. Het was vervolgens aan Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen om de Stripschapprijs 2021 met bijbehorende oorkonde aan Gerben Valkema te overhandigen.

 

Op 26 september worden nog in Utrecht de volgende Stripschapprijzen uitgereikt:

- Bulletje en Boonestaak Schaal 2021

- Stripschappenning voor Jeugdalbum van het Jaar 2020

- Stripschappenning voor Album van het Jaar 2020

- P. Hans Frankfurtherprijs 2021 aan Studio Jan van Haasteren 

 

Foto Gerben Valkema: Foto Het Stripschap/Alex Odijk

28-06-2021
De P. Hans Frankfurtherprijs 2021 is voor Studio Jan van Haasteren (van de Comicpuzzles)

Wie niet de legpuzzels van Jan van Haasteren kent, heeft de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Dankzij deze puzzelplaten is Jan uitgegroeid tot een waar fenomeen. Zeker het afgelopen coronajaar was er een massale run op de blauwe dozen met het handelsmerk van Van Haasteren, de haaienvin. 

 

De puzzels van Jan van Haasteren zijn in de loop der jaren meer dan een merk geworden. Het is uitgegroeid tot cultureel erfgoed van Nederland. Fans en liefhebbers verzamelen zich in grote getale op social media. Om daar te discussiëren over hun favoriete puzzelplaat of een oproep te doen voor de ontbrekende doos in de collectie op zolder. Er is bijna geen andere strip- en puzzeltekenaar die zoveel liefhebbers om zich heen heeft verzameld als Van Haasteren.

 

Jan mag dan op 24 februari al 85 kaarsjes hebben uitgeblazen. Aan stoppen met tekenen wordt nimmer gedacht. Van Haasteren tekent nog drie puzzelplaten per jaar. Toch heeft hij de laatste jaren hulp gekregen in de personen van Rob Derks en Dick Heins. Allebei ook geen onbekende bij de stripliefhebbers. Doordat hun werk al schatplichtig was aan de grootmeester van de puzzelplaat was het vanzelfsprekend dat het tweetal in de voetsporen van hun voorbeeld zouden treden. Als drie musketiers trekken Jan, Rob en Dick er samen op uit om de fans en puzzelfanaten te vermaken.

 

Een beter moment is er niet om Jan samen met zijn twee kornuiten in het zonnetje te zetten en als winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2021 uit te roepen. Het mooie nieuws werd vandaag tijdens een brainstormsessie aan de drie tekenaars verteld via een centprent van Herman Roozen, de Stripmaker des Vaderlands. Op 26 september ontvangen Jan, Rob en Dick de prijs uit handen van Tamar Frankfurther, de dochter van P. Hans, tijdens de jaarlijkse Ledendag van Het Stripschap in Utrecht.

 

Voor meer informatie zie  www.stripschapprijs.nl  of neem contact op met de voorzitter van de Commissie voor de Stripschapprijzen, Cok Jouvenaar, via cok3v12@hotmail.com 

13-06-2021
Strips voor het Leger des Heils
Het Leger des Heils ondersteunt projecten in Amsterdam om het lezen te bevorderen. Het Stripschap heeft deze week honderden tijdschriften gedoneerd voor die projecten. Het gaat om Eppo's, SjoSji's, Tina's, stripalbums, Donald Ducks, en zelfs oude Peps en Sjorsen.

 

| 1-5 / 11 | Volgende