Schapnieuws
05-06-2018
De nieuwe penningmeester van Het Stripschap en De Stripdagen

Even voorstellen: De nieuwe penningmeester van Het Stripschap en De Stripdagen

Gisteren werd Willem Vollemans in de Haarlemse Toneelschuur op de laatste dag van Stripdagen Haarlem met algemene stemmen gekozen tot penningmeester van Het Stripschap en De Stripdagen.

Meer informatie over Willem in het vorige bericht op deze pagina.

Met dank aan Aat Hendrikson die anderhalf jaar het penningmeesterschap met veel enthousiasme heeft beheerd.


20-05-2018
82e Algemene Ledenvergadering

Op zondag 3 juni, de laatste dag van Stripdagen Haarlem, organiseert

Het Stripschap weer een Algemene Ledenvergadering en wel in De Toneelschuur in Haarlem.

Leden van Het Stripschap ontvangen samen met StripNieuws 71 hiervoor een uitnodiging.
 

De stukken volgen zodra die beschikbaar zijn, om te beginnen het verslag van de vorige ALV. De definitieve agenda en de financiële stukken volgen nog.
 

Zoals iedereen wel weet, is de Toneelschuur ontworpen door Joost Swarte in samenwerking met Mecanoo Architecten. Fijn idee om daar de ALV te organiseren, vonden wij.
 

Voor en na de ALV is er gelegenheid om nog diverse activiteiten van Stripdagen Haarlem te bezoeken. Zie  www.stripdagenhaarlem.nl

 

Het verslag van de 81e ALV vind je hier.

Maak hier kennis met kandidaat-penningmeester Willem Vollemans.

De uitnodiging voor de 82e ALV vind je hier.


21-01-2018
Het Stripschap lanceert een nieuwe website !

www.stripschapprijs.nl

Met de bekendmaking van de winnaar van de Stripschapprijs 2018 heeft Het Stripschap een nieuwe website gelanceerd, speciaal voor de Stripschapprijzen, op initiatief van commissielid en Boekenkrantmedewerker Jeroen van Esch. In de fase van de lancering vormt Peter van Dongen uiteraard de hoofdrol maar in de komende maanden zal de website worden uitgebreid met eerdere winnaars en de lange geschiedenis van de belangrijkste stripprijs van Nederland. Deze ontwikkeling sluit aan op een lang gekoesterde wens van het bestuur van Het Stripschap, vooral nu de vereniging 50 jaar bestaat.

 


21-01-2018
Het Stripschap feliciteert Peter van Dongen met de Stripschapprijs 2018

Al enige maanden staat hij volop in de picture. Dankzij zijn stripbewerking van de roman 'Familieziek' van Adriaan van Dis kent een groot deel van Nederland de kwaliteit van striptekenaar en illustrator Peter van Dongen. De toekenning van de belangrijkste stripprijs van Nederland sluit hier dan ook bijna organisch op aan. Wie weet mag Van Dongen straks het felbegeerde beeldje in de studio van De Wereld Draait Door laten zien. Het tv-programma heeft per slot van rekening een patent op prijswinnaars. De carrière van Van Dongen (1966) omvat meer dan dertig jaar.


Hij heeft zich dan ook diverse malen bewezen met monumentale beeldromans en is daar ook al eerder door Het Stripschap voor beloond. Hoewel hij de bekende Klare-Lijnstijl van Hergé hanteert, zitten zijn wortels in de Nederlands-Indische klei. Iets dat de onafhankelijke commissie benadrukt in het bijgeleverde rapport.

 

Het succes van de stripbewerking van Van Dis' Familieziek krijgt in 2018 een vervolg. En niet met zomaar een strip of nieuwe bewerking van een roman. Van Dongen werkt momenteel als eerste Nederlandse striptekenaar aan een tweeluik van de bekende klassieke strip 'Blake en Mortimer' van Edgar G. Jacobs. In de loop van dit jaar mogen wij het eerste deel van dit tweeluik verwachten.

 

Op voordracht van een onafhankelijke commissie in opdracht van Het Stripschap is Peter van Dongen verkozen tot vijfenveertigste ontvanger van de Stripschapprijs. De prijs zal aan hem worden uitgereikt tijdens De Stripdagen in de Jaarbeurs in Utrecht op zaterdag 31 maart aanstaande, die gelijktijdig en in samenwerking met Dutch Comic Con wordt georganiseerd. Uiteraard is Van Dongen daar ook aanwezig om de nieuwe (derde) druk van Familieziek te signeren, evenals zijn eerdere werk.


Het jubilerende Stripschap viert tijdens De Stripdagen dubbel feest. De vereniging bestaat al weer vijf decennia en laat de Nederlandse stripwereld in het Utrechtse weer volop swingen met het grootste stripevenement van Nederland.