Welkom op de website van Het Stripschap
01-02-2019
Nominaties voor Album en Jeugdalbum van het Jaar 2018

In navolging van de bekendmaking van de Stripschapprijs 2019, die dit jaar naar de Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex gaat, maken wij met gepaste trots de nominaties voor Album en Jeugdalbum van het Jaar 2018 bekend. De grote vraag is natuurlijk welk album straks de titel 'Album resp. Jeugdalbum van het Jaar' krijgt en wie de Stripschappenningen in de wacht slepen. Net als vorig jaar is het niveau weer hoog en was het voor Commissie voor de Stripschapprijzen een tour de force om vijf genomineerde albums te kiezen voor de titel 'Album van het jaar' uit het grote stripaanbod dat in 2018 het licht zag. De keuze liegt er in ieder geval niet om.

1. Allereerst Bloesems in de herfst, het alom bejubelde album van onze eigen Aimée de Jongh op scenario van de veelgevraagde Belgische meester-scenarist Zidrou.

2. De Ballenjongen van God uit de reeks Cor Morelli is de tweede titel in de lijst. Aloys Oosterwijk mag de laatste jaren dan wel furore maken als rechtbanktekenaar 'zijn werk is vrijwel iedere dag in de media te vinden' maar het vak van stripmaker is hij nog niet verleerd, zo blijkt uit dit album.

3. De derde nominatie is in handen van Dirk-Jan Hoek met zijn kijk op de legendarische Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway in De Hemingway Triathlon.

4. Ben Westervoorde en Jan Willem de Vries houden het op hun beurt dichter bij huis. Zij brengen het leven van Nederlands grootste volkszanger André Hazes in beeld en wisten met het tweede deel Zweet ook een nominatie voor Album van het Jaar binnen te halen.

5. De nominatielijst wordt vervolmaakt met een album van Brecht Evens, één van de grootste Vlaamse stripmakers van dit moment, met zijn spectaculaire Het Amusement. De recensenten kwamen superlatieven te kort om te beschrijven hoe zij tegen dit werk aankijken. Zonder meer een album dat de commissie niet over het hoofd kon zien.

Traditiegetrouw zijn er ook drie nominaties voor Jeugdalbum van het Jaar. Opvallend is de beslissing van de commissie om dit keer voor 'nieuwe' stripmakers te kiezen.

1. Het tweede deel van Lise op Monstereiland 'Het Levende land' van het jonge duo Kristof Berte (tekeningen) en Barcas (scenario).

2. Gevolgd door Kapitein Ansjovis' tweede album Over een andere boeg van de Vlaming Floris De Smedt.

3. En tenslotte Tijl deel twee: Een Ridderzaal zonder Ridders van Ron Schuijt.

Scholieren uit groep 8 uit de gemeente Utrecht zullen bepalen welke titel als winnaar uit de bus komt. Niets is namelijk zo ondoorgrondelijk als de keuze van de jeugd. En wie de jeugd heeft...

 

29-12-2018
De Stripschapprijs 2019 is voor Typex.

Sinds het verschijnen van het overdonderende meesterwerk rond kunstenaar Andy Warhol zijn de ogen continu gericht op de Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex. Het vuistdikke boek is zowel in binnen- als buitenland jubelend onthaald. In zes talen en veertien landen vielen de recensenten over elkaar heen om ‘Typex's Andy 'De vele levens van Andy Warhol' met superlatieven te overladen. Hierdoor is het niet vreemd dat in de slipstream van dit succes Typex zich de Stripschapprijswinnaar van 2019 mag noemen.

 

Typex (1962) is bij het grote publiek bekend als illustrator voor de VPRO Gids en het muziekblad OOR dat hem volgens de Commissie voor de Stripschapprijzen de titel 'rock 'n roll-tekenaar bij uitstek' heeft opgeleverd. Vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zorgvuldig zijn status van moderne stripmaker uitgebouwd. Niet alleen door korte opvallende strips in bladen als Taptoe, Zone 5300 en Eisner maar vooral door de stripbiografie over Rembrandt van Rijn is zijn naam definitief gevestigd in het Nederlandse striplandschap. 'Typex' Rembrandt' kreeg geheel terecht de Stripschappenning voor Album van het Jaar. Het kon niet uitblijven dat dit een vervolg zou krijgen dat resulteerde in de Andy Warhol strip. Hier komt de veelzijdigheid van striptekenaar Typex nog extra naar voren dan in zijn voorgaande werk. In het bijgeleverde rapport looft de commissie meer dan eens de kwaliteiten van Typex en in het bijzonder de eigen weg die hij aflegt in zijn idioom als stripmaker.

De Stripschapprijs 2019 wordt toegekend aan Typex. De Amsterdamse stripmaker/illustrator is hiermee de zesenveertigste op rij. De trofee zal tijdens De Stripdagen in samenwerking met Heroes - Dutch Comic Con op 23 maart worden uitgereikt in de Utrechtse Jaarbeurshal. Hij wordt dat weekend volkomen terecht in het zonnetje gezet, en zal ongetwijfeld ook aanwezig zijn voor een 'Meet and Greet' en interviews. Uiteraard zal hij ook zijn fenomenale meesterwerken rond Warhol en Rembrandt signeren.

 

 

De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. Vereniging Het Stripschap is in 1967 opgericht ter promotie van de strip in Nederland.

De Stripschapprijs wordt toegekend door het bestuur van Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie, die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De commissieleden hebben ieder op hun eigen manier een raakvlak met de stripwereld. De Stripschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, die tijdens De Stripdagen wordt uitgereikt. De Stripschapprijs is gemaakt door beeldhouwer Ton van Beest.

Beeldmateriaal is te vinden op www.stripschapprijs.nl onder het hoofdstuk pers. Meer informatie over de Stripschapprijzen in het algemeen is te vinden op www.stripschapprijs.nl Voor meer informatie over deze Stripschapprijs kunt u contact opnemen met Cok Jouvenaar, voorzitter van de Commissie voor de Stripschapprijzen ( info@stripschapprijs.nl) en Meerten Welleman, voorzitter van Het Stripschap (06 2183 0724 - info@stripschap.nl). Voor een bezoek aan en informatie over De Stripdagen: info@stripdagen.

Vorige | 11-12 / 12 |